Terug- en vooruitblik (1): Ontwikkelingen en updates

Gepost door Wouter van den Brink op 8 januari 2025

Gelukkig nieuwjaar! Namens het volledige Fundament-team wensen we je het allerbeste voor 2025. Laten we er samen een mooi jaar van maken, vol uitdagend en inspirerend informatica-onderwijs. In deze serie artikelen nemen we je mee terug naar alle ontwikkelingen en evenementen van 2024, en kijken we vooruit naar onze plannen voor 2025.

 

Top 2000, Eredivisie en grote keuzethema's

Voetbalveld

We hebben in 2024 niet stilgezeten! We begonnen het jaar met een update van het lesmateriaal over grammatica’s. Kort daarna brachten we PowerPoint-presentaties voor enkele projecten in domein A uit. Traditiegetrouw werden de databases voor toetsen over de Eredivisie en de Top 2000 geüpdatet. En we brachten een nieuw subdomein uit over code testen in Python.

We begonnen 2024 ook met een grotere update: de lancering van het lesmateriaal voor keuzethema N, security. Het eerste onderdeel werd in januari al gepubliceerd; in maart waren de overige drie onderdelen aan de beurt. Alsof dat nog niet genoeg was, brachten we afgelopen december ook een interactief element uit over buffer overflows, waarin leerlingen zelf leren een voorbeeldapplicatie te hacken.

Het spreekt voor zich dat we nog steeds erg blij zijn met Kevin, de nieuwste ontwikkelaar van team Fundament, die dit grote project op zich heeft genomen.

Netwerken, databases en usability

Switch met glasvezelkabels

Ook in de (na)zomer hielden we ons bezig met het up-to-date houden van ons lesmateriaal. We begonnen met updates van het keuzethema over databasenormalisatie en over het simuleren van een netwerk in Filius. Verder kreeg het kernprogramma de aandacht die het verdient, bijvoorbeeld met de inhoudelijke actualisatie van het lesmateriaal over algoritmen.

Interactief element

In het najaar kreeg het Filius-materiaal nóg een update, in de vorm van een interactief element over IP-adressen en netmasks. Gebruikers van de keuzethema’s over programmeerparadigma’s kunnen sinds oktober gebruikmaken van onze voorbeeldstudieplanners, ongeacht of zij (of hun leerlingen) kiezen voor de C#- of Prolog-variant. En sinds december kunnen leerlingen de voorbeeldgegevens in het materiaal over databases gebruiken om nog efficiënter query’s te leren schrijven.

Apple-muis met oplaadkabel

Ten slotte publiceerden we ons volgende grote keuzethema, over usability. Het oorspronkelijk door SLO geschreven materiaal is voorzien van een grondige actualisatie en vele uitbreidingen, zoals PowerPoints, werkvormen, praktische opdrachten en uitlegvideo’s.

Volgende week woensdag het volgende bericht in deze serie!

 

-- Share It --