Roadmap Fundament 2023-2024

Gepost door Adriaan Gijssen op 25 september 2023

De ontwikkeling van Fundament staat niet stil! Ook in dit schooljaar staan er weer een aantal grote uitbreidingen en vernieuwingen op de planning.

Hieronder zie je onze roadmap voor het schooljaar van 2023-2024. De tien grootste en belangrijkste punten staan hierin verwerkt. En ook zijn er drie belangrijke data in dit schooljaar.


Klik voor grotere weergave

Toelichting

1. Keuzethema R. Computational science voor FzV
We maken keuzethema R. geschikt om te behandelen met Fundament zonder Vakdocent. Maar ook met vakdocent heb je hier profijt van. Zo voegen we een aantal extra verwerkingsvragen toe en is de module nu ook geschikt om te gebruiken met NetLogo Web. Hiervoor is geen installatie vereist; dit is webbased software.
En heb je de PLUS-licentie? Dan kun je ook gebruik maken van de meer dan 40 uitlegvideo’s en screencasts die we aan het ontwikkelen zijn!

2. Keuzethema N. Security voor FzV
Evenals keuzethema R. maken we ook keuzethema N. geschikt voor Fundament zonder Vakdocent. Ook hier komen extra verwerkingsvragen en andere uitbreidingen beschikbaar, alsmede de uitlegvideo’s/screencasts voor de PLUS-licentie.

3. Code testen in Python
Dit project is doorgeschoven vanuit vorig schooljaar. Het gaat om een nieuw project in domein A.
Tijdens het programmeren testen we onbewust onze code. Maar hier kun je ook bewust mee bezig zijn! Er zijn verschillende methodieken om code te testen. We beschrijven deze methodieken en maken een koppeling met het testen van de (verdiepings)opdrachten in hoofdstuk 6 van Python.

4. Methoden keuzethema’s samenvoegen / uitbreiden
Op dit moment hebben we in onze leeromgeving twee verschillende ‘methoden’ voor de keuzethema’s:

Van oudsher was deze indeling er om onderscheid te maken tussen keuzethema’s die wij zelf hebben ontwikkeld en de keuzethema’s die ontwikkeld zijn door de themateams onder leiding van het SLO.

Voor leerlingen en docenten is het met deze indeling soms even zoeken in welke methode het juiste lesmateriaal staat. Om deze onduidelijkheid te voorkomen, voegen we de inhoud van deze methoden samen in één methode: Keuzethema’s. Ieder keuzethema krijgt een ‘Hoofdstuk 0’ waarin de herkomst en bronvermelding opgenomen is.

Verder zullen we in dit schooljaar ten minste 4 keuzethema’s overnemen die ontwikkeld zijn door de themateams onder leiding van het SLO. Dit zijn de keuzethema’s:

Naast het inhoudelijk opnemen van dit lesmateriaal, zullen we hier ook uitbreidingen en aanpassen op doorvoeren. Dit lesmateriaal komt in de eerste helft van 2024 beschikbaar in Fundament.

5. Uitbreiding toetsvragen
Vanaf de start van het schooljaar 2023-2024 is voor iedere Fundament-gebruiker onze digitale toetsomgeving beschikbaar. Zo kun je als docent eenvoudig een digitale overhoring over de stof uit het kernprogramma afnemen. Je kiest zelf de subdomeinen/hoofdstukken, het aantal vragen en de maximale tijd die de leerling krijgt.
Het aanbod van de toetsvragen in deze toetsomgeving gaan we uitbreiden, zodat je meerdere versies van een toets kunt maken met zo weinig mogelijk dubbele vragen.

6. Praktische opdrachten
Bij ieder subdomein hebben we in het hoofdstuk “Over subdomein” een aantal praktische opdrachten opgenomen. We gaan het aanbod van deze opdrachten uitbreiden, en ook de manier waarop ze worden weergegeven c.q. opgenomen zijn in de methode.

7. Keuzethema O. Usability voor FzV
Ook keuzethema O maken we geschikt voor Fundament zonder Vakdocent. Net als bij de andere FzV-keuzethema’s komen hier extra verwerkingsvragen en andere uitbreidingen beschikbaar. En natuurlijk uitlegvideo’s/screencasts, die ook beschikbaar zijn voor de PLUS-licentie.

8. Inhoudelijke update zomervakantie ‘24
Traditioneel updaten we enkele subdomeinen in de zomervakantie. In het bijzonder gaat onze aandacht deze zomervakantie uit naar de subdomeinen:

9. Update design/UX Fundament-Online
De leeromgeving van Fundament gaat voor de leerlingen alweer een heel aantal jaren mee. In 2022 hebben we het docentendashboard verzien van een functionele en grafische update. Nu is het de beurt voor de leeromgeving zelf.
Op diverse punten zullen we de UX verbeteren, het geheel zal mobile-friendly worden en om het persoonlijk leerrendement te vergroten maken we gebruik van gamification.
Heb je zelf suggesties, dan kun je die ons altijd laten weten via [email protected].

10. Keuzethema K. Computerarchitectuur
Inmiddels zijn bijna alle keuzedomeinen uitgewerkt, hetzij door SLO of door de uitgeverijen. Het enige keuzethema dat nog mist, keuzethema K. Computerarchitectuur, daar gaan wij in dit schooljaar mee aan de slag. Het lesmateriaal zal beschikbaar komen in de zomervakantie ’24. Bij de ontwikkeling houden we er rekening mee dat het lesmateriaal geschikt wordt voor Fundament zonder Vakdocent. Verwacht dus ook hier veel verwerkingsvragen, digitale interactie, en uitleg-/instructievideo’s, die ook met de PLUS-licentie beschikbaar zijn.

11. Webinar Fundament zonder Vakdocent
Op woensdag 22 november 2023 is er een webinar over Fundament zonder Vakdocent. Denk je erover om met deze methode aan de slag te gaan, ben je benieuwd naar de inhoud en onze aanpak, of twijfel je over dit concept? Laat je deze middag bijpraten en stel al je vragen aan docenten die met deze methode lesgeven en de ontwikkelaars van Instruct!

12. Deadline aanmeldingen 3i Award
De 3i Award gaat jaarlijks naar het beste profielwerkstuk van havo- of vwo leerlingen met een belangrijke informatica-/ICT-component. Leerlingen kunnen zich aanmelden t/m zaterdag 2 maart 2024 via 3i-award.nl.

13. Inspiratiedag
Onze jaarlijkste inspiratiedag, met sprekers, workshops én de uitreiking van de 3i Award is dit jaar op woensdag 10 april 2024 in Utrecht.

 

-- Share It --