Nieuwe interactieve elementen

Gepost door Adriaan Gijssen op 27 augustus 2021

Met de 'update 2021' van Fundament zijn er onder andere op verschillende plekken nieuwe interactieve elementen toegevoegd. Voor leerlingen is dit een leerzame en leuke manier om de stof te verwerken. In onderstaande overzicht lees je waar deze elementen zijn toegevoegd.

Subdomein Datarepresentaties (C4)

De nieuwe interactieve elementen in dit subdomein zijn gemaakt door Kevin Krul. Je leest er meer over in deze blogpost.

Paragraaf 1.2. Enen en nullen

Halverwege de paragraaf kunnen leerlingen decimale getallen omzetten naar binaire getallen. Bij iedere omzetting staat een duidelijke en visuele berekening.


Paragraaf 1.5. Hexadecimale getallen

In deze paragraaf leren de leerlingen wat hexadecimale getallen zijn. Onze ervaring is dat het altijd even duurt voordat bij een leerling 'het kwartje gevallen is' wat betreft de werking van hexadecimale getallen. Dit interactieve element, met een duidelijke uitleg, gaat ze daar zeker bij helpen!


Paragraaf 2.2. RGB-model

In deze paragraaf kunnen leerlingen het mengen van kleuren volgens het RGB-model zelf ervaren.


Paragraaf 4.4. Bytes, kB, MB en meer

In deze paragraaf staat een omrekentool voor de verschillende grootheden en stelsels (SI en binair).


Subdomein Security (E2)

De nieuwe interactieve elementen in dit subdomein zijn gemaakt door Wouter van den Brink. Je leest er meer over in deze blogpost.

Paragraaf 1.4. Beschikbaarheid

Hashing is een belangrijke techniek bij digital security. Soms is dit voor leerlingen iets magisch. Hoe kan ieder willekeurig stuk tekst nu worden omgezet naar een hash? Door middel van dit interactieve element willen we helpen om dit inzichtelijk te maken.


Paragraaf 2.4. Zwakheden bij gebruikers

In deze paragraaf zijn maar liefst twee interactieve elementen toegevoegd. Het eerste interactieve element simuleert een brute force attack.


Even verderop staat in deze paragraaf een interactief element om de sterkte van een wachtwoord te bepalen, volgens drie verschillende algoritmes.


Paragraaf 4.5. Symmetrische encryptie

Misschien wel het bekendste voorbeeld van symmetrische encryptie is Caesar Shift. In deze paragraaf kunnen leerlingen zelf een bericht versleutelen met Caesar Shift. Visueel wordt duidelijk hoe dit algoritme werkt.


Er is nog een nieuw interactief element toegevoegd aan dit subdomein. Echter is dat niet altijd en voor iedereen zichtbaar. Afhankelijk van je input bij de andere interactieve elementen in dit subdomein kun je in een bepaalde paragraaf een misschien wel schokkende ontdekking doen...

 

-- Share It --