Lesmateriaal kunstmatige intelligentie beschikbaar!

Gepost door Adriaan Gijssen op 6 december 2018

Naast de ontwikkeling van het kernprogramma is uitgeverij Instruct ook bezig met de ontwikkeling van keuzethema's. Vanaf vandaag is het eerste deel van ons keuzethema over domein I. Cognitive computing beschikbaar!

Dit eerste deel is ondergebracht als domeinoverstijgend project in domein A. Het bestaat uit een theoretisch achtergrondkader over kunstmatige intelligentie. In het tweede deel, wat op dit moment in ontwikkeling is, wordt deze theorie toegepast in een praktisch werk.

Het materiaal dat nu beschikbaar is, kan uitstekend gebruikt worden voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben en zich willen verdiepen in de kunstmatige intelligentie.

Alle mogelijkheden die onze vernieuwde online omgeving te bieden heeft zijn toegepast in dit lesmateriaal. Natuurlijk de vragen met feedback, maar ook de naadloze overgang tussen teksten en interactieve content. Enkele voorbeelden zijn hieronder opgenomen.

 

Paragraaf 1.3. Een tijdlijn

We hebben een deel van de geschiedenis van kunstmatige intelligentie in kaart gebracht in onderstaande tijdlijn. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in de tijdlijn opgenomen. De lijn kan echter nog veel langer en uitgebreider gemaakt worden. Het is ook moeilijk om te bepalen waar kunstmatige intelligentie echt is begonnen. Hieronder de tijdlijn:

1913

Grondlegging van moderne logica

Bertrand Russel en Alfred North Whitehead publiceren 'Principia Mathematica'. Formele logica is veel gebruikt binnen kunstmatige intelligentie.

1923

Karel Čapek bedenkt de term 'Robot'

In een science fiction toneelspel wordt de naam geïntroduceerd.

1945

Speltheorie door John von Neumann

De speltheorie is later veel gebruikt om acties te bepalen voor slimme computers.

1950

Turing Test

Alan Turing bedenkt de Turing Test. Deze test zou aan moeten tonen of een machine intelligent is.

1952

Arthur Samuel bouwt een dam-computerprogramma

Het computerprogramma leerde zichzelf uiteindelijk beter dammen dan zijn maker. Arthur Samuel heeft hiermee de basis gelegd voor machine learning.

..

..

........

 

Paragraaf 7.4. Predicaten logica

Kwantoren

Tot nu toe waren de formules redelijk eenvoudig. Ze beschreven telkens de eigenschappen van 1 object. Vaak is dit alleen niet genoeg om een situatie te beschrijven. In veel situaties is er namelijk sprake van meerdere objecten. Om logische formules op te kunnen stellen die iets zeggen over meerdere objecten, zijn er kwantoren. Dit zijn operatoren die vaak aan het begin van een formule staan en die invloed hebben op de rest van de formule. Hieronder staat weer een voorbeeld.

Dit is een interactief voorbeeld! Klik met links of rechts op een symbool om de vorm of kleur te veranderen.

 

-- Share It --