Keuzethema's vanaf nu beschikbaar in één methode

Gepost door Wouter van den Brink op 21 augustus 2024

Bij de vernieuwing van het examenprogramma informatica in schooljaar 2019-2020 is ervoor gekozen om het programma op te delen in een kernprogramma en twee (havo) tot vier (vwo) keuzethema's. De educatieve uitgeverijen, waaronder Instruct, zijn aan de slag gegaan met materiaal voor het kernprogramma, en de SLO werd verantwoordelijk voor het ontwikkelen van open lesmateriaal voor de keuzethema's. Vervolgens konden alle uitgeverijen de keuzethema's overnemen in hun eigen boeken – handig, zo hebben we snel een compleet aanbod voor alle leerlingen in het informatica-onderwijs!

 

Terwijl de keuzethema's werden ontwikkeld, bleven wij niet stilzitten. De ontwikkelaars van Fundament hebben eigen keuzethema's ontwikkeld, die alleen beschikbaar zijn met een licentie voor onze lesmethode. Zo kunnen je leerlingen een AI schrijven voor boter, kaas en eieren in de cloud, applicaties ontwikkelen met C# en puzzels oplossen met Prolog.

Om het onderscheid tussen de keuzethema's zichtbaar te maken, waren er in de leeromgeving van Fundament altijd drie 'methoden' zichtbaar:

 

Het lesmateriaal in de eerste methode behoorde natuurlijk tot de kerndomeinen (A t/m F). Voor de tweede en derde methode gold dat je aan de hand van de naam kon zien wie de auteur was van het materiaal: wij waren verantwoordelijk voor het materiaal in de tweede methode, en alle stof in de derde methode was min of meer direct overgenomen vanuit het open lesmateriaal.

 

Inmiddels is het 2024, en er is een hoop veranderd! De meeste keuzethema's zijn opgeleverd. Ook is het eigendom ervan overgedragen aan de vakvereniging i&i.

Niet alleen hebben we dit lesmateriaal overgenomen in Fundament; als klant profiteer je ook van onze aanpassingen om de stof nóg uitdagender en interactiever te maken. We schreven eerder over Kevin van As, de nieuwste uitbreiding van Team Fundament, die in rap tempo twee keuzethema's grondig heeft gereviseerd:

 

Heb je het nieuws hierover gemist? Je vindt de berichten over thema R hier en hier, en over keuzethema N schreven we zelfs drie keer: 0, 1 en 2!

Door de overname van de keuzethema's door de i&i deze remixes van het lesmateriaal kunnen we niet meer spreken over een keuzethema van de SLO of Fundament. Ook kon de aanwezigheid van drie methodes verwarring opleveren bij sommige gebruikers. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle keuzethema's onder te brengen onder één methode, waardoor je sneller het geschikte materiaal voor jouw lessen kunt vinden.

Wat verandert er wel?

Als je inlogt in Fundament, zul je zien dat de methode-picker minder keuzes heeft:

Mogelijk zijn er voor jou meer methodes dan alleen het kernprogramma en de keuzethema's zichtbaar.

Wat verandert er niet?

 

-- Share It --